Wij bellen u terug!

vul uw gegevens in en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

  Ik wens je veel personeel toe…

  door | 30 april 2024

  Geïnspireerd door een berichtje van mijn schoondochter Saskia ben ik gaan kijken naar de reallife serie de Augurkenkoning. Ze stuurde me iets door over deze serie en in een review stond dat we echt nog wat kunnen leren van ‘kleinere’ familiebedrijven. Er wordt niet met ‘meel in de mond’ gesproken, geen wollig- en vaagtaal. Eigenaar Oos Kesbeke stuurt zijn medewerkers met Amsterdamse directheid aan. Toevallig was ik al even gestart met het kijken naar de serie en geraakt door de manier van aansturing. Het gaat hem ogenschijnlijk makkelijk af maar hij is in staat het beste in zijn mensen naar boven te halen. Inspirerend!
  Juist dat niet met meel in de mond spreken en duidelijk zijn lijkt heel simpel maar voelt voor mij als verre van simpel.

  De afgelopen jaren is Inner-Aktie behoorlijk gegroeid waardoor ook ik een echte werkgever werd en met personeel ging werken. OMG!!
  Hoewel ik in mijn vorige baan als Regiomanager dagelijks niets anders deed is voor jezelf werken met ‘eigen’ personeel toch wel even next level. En al deel je op de Socials vooral de mooie momenten met elkaar, er zijn vooral het afgelopen jaar toch ook echt teleurstellingen en lastige momenten geweest met personeel. En stapje voor stapje leer ik dan dat duidelijkheid voor alle betrokkenen inderdaad het beste is. Inderdaad niet met meel in de mond praten maar duidelijk zijn over afspraken en verwachtingen. Het was mijn overtuiging dat vertrouwen op gezond verstand en eigen verantwoordelijkheid voldoende was. Dat de ander met dezelfde goede intentie en liefde voor het mooie bedrijf Inner-Aktie elke dag het beste van zichzelf zou geven. Maar door schade en schande kwam ik erachter dat deze verwachtingen niet altijd op gaan en het misschien ook niet eerlijk is van die verwachtingen uit te gaan. Waar het voor mij gaat om elke dag hard te werken aan het ontwikkelen van mijn bedrijf en met veel passie en drive alles wat ik heb in te zetten, gaat het voor de ander soms gewoon om het hebben van een baan. Ik heb geleerd dat dus niet iedereen met dat commitment kan werken. Teleurstellend? Soms. Maar wel de werkelijkheid vanuit mijn ervaringen.
  Dus ben ik met een coach aan de slag gegaan die mij leerde om te ontdekken wat voor werkgever ik wil zijn. Om überhaupt skills van een werkgever te ontwikkelen en mij met andere ogen naar mijn nieuwe rol heeft laten kijken. Om te benoemen wat ik zie en om ervoor te zorgen dat ik duidelijk ben in verwachtingen en afspraken. Best moeilijk voor iemand die het vaak tóch nog steeds goed wil doen voor die ander. Maar ik leer wel dat duidelijkheid goed is voor iedereen. Want die duidelijkheid helpt om ruis van de lijn te halen, onderbuikgevoel over en weer uit te spreken en zelfs om soms te beseffen dat afscheid van elkaar nemen het beste is. Hoe lastig ook.

  ‘Ik wens je veel personeel is een oude uitspraak’, gelijk aan ‘Ik wens je veel kopzorgen en ellende toe’. En al was afgelopen jaar zeker niet makkelijk ten aanzien van personeel, ik heb de afgelopen maanden ook gemerkt welke meerwaarde goed personeel heeft. You never know, maar voor nu heb ik er vertrouwen in dat we een heel mooi team hebben waarmee ik hard werk om Inner-Aktie het mooiste mens-ontwikkelbedrijf van de wereld van te maken. Natuurlijk zijn er soms kopzorgen, maar er is vooral commitment, blijdschap, energie, een gezamenlijk doel en heel veel plezier in ons mooie werk. Zonder wrijven geen glans en gelukkig zijn er steeds minder doffe plekjes en vooral veel glans!